Biografie

Diederik Smulders is een veelzijdig cellist die graag een zo’n divers mogelijk repertoire op zijn lessenaar heeft staan, van barok tot jazz en van solo tot orkestwerk. Hij slaagde cum laude en met onderscheiding voor zijn masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij docente Lucia Swarts. Zijn bacheloropleiding heeft Diederik afgerond aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij docent Paul Uyterlinde. Tijdens zijn studietijd in Den Haag heeft Diederik een specialisatieprogramma in moderne muziek gevolgd in samenwerking met het Asko|Schönberg Ensemble en het New European Ensemble. Momenteel is Diederik woonachtig in Den Haag.

Als freelance cellist heeft Diederik gespeeld in diverse orkesten en ensembles waaronder het Asko|Schönberg Ensemble, het Residentie Orkest, het Balletorkest, het Metropole Orkest, Cello Octet Amsterdam en Kamerata Zuid. Ook was hij te zien in het orkest van het populaire televisieprogramma Maestro. Tijdens zijn studententijd was Diederik lid van het Nationaal Jeugd Orkest en aanvoerder van de cellosectie van het Jong Metropole.

Als solist speelde Diederik tijdens het Spring Festival in Den Haag het celloconcert ‘Last Words’ van Martijn Padding begeleid door leden van de Ensemble Academy gedirigeerd door Gregory Charette. Ook heeft hij het celloconcert ‘Möbius Strip’ van Vlad Chlek in wereldpremière mogen brengen begeleid door het Brabant Chamber Orchestra.

Diederik is erg geïnteresseerd in het experimenteren met improvisaties en het spelen van grafische partituren. Zo heeft hij intensieve research gedaan naar de Russische schilder Wassily Kandinsky, die veel schreef over zijn synesthesie en de connectie tussen kunst en muziek. Diederik vormt samen met de Portugese percussionist Ricardo Oliveira een duo waarmee hij de schilderijen van Kandinsky gebruikt als bladmuziek. Ten slotte maakte Diederik deel uit van het huisensemble van De Link, een vooraanstaande concertorganisatie van nieuw gecomponeerde muziek, en heeft hij werken in première mogen brengen van onder andere Anthony Fiumara, Stefan Prins en Thomas Larcher.

De cello die Diederik bespeelt is gebouwd door Annelies Steinhauer en wordt beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zijn strijkstok is gemaakt door L. Morizot.

Foto: Maria Jarzyna