Biografie

Diederik Smulders is een veelzijdig cellist die graag een divers repertoire op zijn lessenaar heeft staan, variërend van barok tot jazz en van solo tot orkestwerk. Hij behaalde cum laude en met onderscheiding zijn masterdiploma aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag, bij docente Lucia Swarts. Zijn bacheloropleiding voltooide Diederik aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij docent Paul Uyterlinde. Tijdens zijn studie in Den Haag heeft Diederik een specialisatieprogramma in moderne muziek gevolgd, in samenwerking met het Asko|Schönberg Ensemble en het New European Ensemble. Momenteel woont Diederik in Den Haag.

Als freelance cellist heeft Diederik gespeeld in verschillende orkesten en ensembles, waaronder het Asko|Schönberg Ensemble, het Residentie Orkest, het Balletorkest, het Metropole Orkest, Cello Octet Amsterdam en Kamerata Zuid. Ook was hij te zien in het orkest van het populaire televisieprogramma Maestro. Gedurende zijn studententijd was Diederik lid van het Nationaal Jeugd Orkest en aanvoerder van de cellosectie van het Jong Metropole.

Als solist heeft Diederik opgetreden tijdens het Spring Festival in Den Haag, waar hij het celloconcert ‘Last Words’ van Martijn Padding uitvoerde, begeleid door leden van de Ensemble Academy onder leiding van Gregory Charette. Ook bracht hij het celloconcert ‘Möbius Strip’ van Vlad Chlek in wereldpremière, begeleid door het Brabant Chamber Orchestra.

Diederik heeft een sterke interesse in het experimenteren met improvisatie en het spelen van grafische partituren. Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de Russische schilder Wassily Kandinsky, die veel heeft geschreven over zijn synesthesie en de relatie tussen kunst en muziek. Samen met de Portugese percussionist Ricardo Oliveira vormt Diederik een duo waarbij ze onder andere de schilderijen van Kandinsky gebruiken als bladmuziek. Daarnaast maakte Diederik deel uit van het huisensemble van De Link, een vooraanstaande concertorganisatie voor nieuwe gecomponeerde muziek, waar hij werken in première bracht van onder andere Anthony Fiumara, Stefan Prins en Thomas Larcher.

Diederik bespeelt een cello die is gebouwd door Annelies Steinhauer en beschikbaar wordt gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Zijn strijkstok is vervaardigd door L. Morizot.

Foto: Maria Jarzyna